Kredi Dosya Ücreti Geri Alma
İhtiyaç Kredisi Dosya Masrafları Nasıl Geri Alınır?
Kredi Dosya Ücreti Geri Alma herkesin bildiği üzere kredi dosya masrafı adı altında bazı ücretler keser. Önceden kesebilmesinin tek dayanağı yapılmış kredi sözleşmesiydi. Ancak bu 3 Ekim 2014’e kadar sürmüştür. Bu tarihte yapılan değişiklikten sonra artık bankalar verdikleri kredinin karşılığında her 1000 TL için 5 TL kredi dosya masrafı almaktadır. Ve buna kredi tahsis ücreti denmektedir. Ancak bu değişiklik 2014’te yapıldığına göre 3 Ekim 2014’ten önce alınmış tüm kredilerde kredi dosya masrafı iadesi için talep oluşturulabilirsiniz demek oluyor.
Kredi Dosya Masrafı Nedir ?
Kredi Dosya masrafı, bankanın krediyi çeken kişiden tüm faizleri ve kar payları dışında kendisi için istemiş olduğu tüm masraflar olarak tanımlanabilir. Ama ekspertiz ücreti, ipotek ücreti, sigortalar kredi dosya masrafı içerisine dahil edilmiyor. Çünkü bu masrafları direkt banka alamıyor ama tüketiciden komisyon talep edildiyse, komisyon tutarı kredi dosya masrafına dahil edilebilir.
Ne Kadar Kredi Dosya Masrafı Alınabilir?
Kredi Dosya ücreti çekilen bireysel kredi üzerinden oran olarak bin de beştir. Yani 100.000 TL kredi tutarıysa eğer ekspertiz, ipotek, sigorta masrafları hariç kredi boyunca 500 TL’yi geçemiyor.
Kredi Dosya Masrafı İade Süreci
Kredi Dosya Ücretleri eğer kredi 2014 yılından önce alındıysa kredi dosya masrafını geri almak için iki şekilde iade başvurusu vardır. Birincisi ikametin bulunduğu ilçe kaymakamlığından ikincisi ize e-devlet üzerinden yapılabilir. Kredi Dosya Masrafı öncelikle krediyi çektiğiniz şubeye başvurup kesilen kredi dosya masraflarını gösteren bir dekont almak. Çünkü hakem heyetine başvurulacak ve belge bir delil niteliğinde. Ama banka belge başına da bir ücret talep edebilir, bu ücretinde dekontu kesinlikle alınmalıdır. Şikayet belirtilirken bu dekont gösterildiğinde bu ücreti de geri almak mümkün.
Tüketici Hakem Heyeti Nedir?
Kredi Dosya İadesi kanun ile belirlenen kuruluşların atadıkları memurlardan oluşmaktadır. Tüketicinin korunması için 66-72 maddeleri ile görev ve yapısı tanımlanır. Tüketiciye yönelik yapılan uygulamalardan doğabilecek tüm uyuşmazlıkları çözmeyi amaçlamışlardır. Ayrıca mahkemelerin üzerindeki yükü azaltmak ve işlemleri hızlandırmakta da faydalı olmuşlardır. Tüketici Hakem Heyetine 3.480 TL’ye kadar olan sorunlarda başvuru yapılabiliyor. Ancak üstü anlaşmazlıklarda Tüketici Mahkemelerine başvurulması gerekiyor. Tüketici Hakem Heyetinin kararına itiraz Tüketici Mahkemesine yapılabilir. Son karar Tüketici Mahkemesinindir ve kesindir.
Tüketici Hakem Heyetine Nasıl Başvurulur?
Kredi Dosya Ücreti Kesintisi öncelikle yaşanılan yerde eğer bir Tüketici Mahkemesi yoksa davaya Asli Hukuk mahkemesi bakacaktır. İlgili bankadan alınan kredi dosya masrafının dekontuyla başvuruda bulunulabiliyor. Başvuru yapılırken bir dilekçe dolduruluyor ve bu dilekçe sonrasında 1-6 ay arasında olumlu veya olumsuz dönüş mutlaka yapılmaktadır. Süreci kaymakamlık üzerinden başvuru yapan kişi de takip edebiliyor. Nasıl takip edilebileceğine dair başvuru yaparken kişi bilgilendiriliyor. Tabii ki e-devlet üzerinden de başvuru yapılabiliyor. Mobil uygulamasını indirdikten sonra, hizmetler sayfasından “Bireysel Müşteri Hakem Heyeti Başvuru Formu” giderek ilgili alanların doldurulması gerekiyor. Bankadan başvuru teyit belgesi örneği alınıp bu başvuru formuna da eklenmesi gerekiyor. Olumlu-olumsuz geri dönüş ise kayıt olunmuş mail ile yapılır. E-devlet sistemi üzerinden de görüntülemek mümkündür.
Hakem Heyeti Sonucu Olumlu Olursa Ne Yapılmalıdır?
Kredi Dosya Masrafı İadesi eğer başvuru sonucun hakem heyeti kredi dosya masrafının iadesinin yapılmasını onayladıysa, bu başvuru yapan kişiye ve bankaya heyet tarafından bildirilmektedir. Bu süreçten sonra bankalar hiçbir şeye gerek kalmadan başvuru yapan kişiye ulaşır ve iadeyi bankada bulunan hesap numarasına ulaştırır. Eğer onaylanmasına rağmen herhangi bir ödeme yapılmadıysa, banka Tüketici Mahkemesine başvurup itiraz edecek olabilirler. Kredi Dosya Tekrar mahkeme yapılır ve sonucunda banka haklı görülürse eğer mahkeme masraflarını da ne yazık ki tüketici karşılar. Ancak zaten o dönemler için hiçbir yasal dayanak olmadığı için genel olarak olumlu yanıt alınıyor.
Devlet Destekli Kredi Alabilir Miyim?
Devlet Destekli Kredi son dönemde ülke ve dünya ekonomisini kökünden sarsan Covid-19 sebebiyle bir çok vatandaşımız finansal olarak hüsrana uğramışlardır. Ancak bu süreçte devlet vatandaşlarını yalnız bırakmamış ve “Ekonomik İstikrar Kalkanı” kapsamıyla oluşturulmuş bireysel temel ihtiyaç kredileri başlatmıştır. Bu kredilere sadece Vakıfbank, Ziraat Bankası ve Halkbank’tan başvurulabiliyor. Ve bunlardan sadece birine başvurulması gerekiyor. Üçünden birden aynı anda bu krediyi almak mümkün değil ne yazık ki.
Devlet Destekli Kredi Alanlar?
Peki kimler başvurabilir diye sorulduğunda ise tabii ki hane geliri toplam 5.000 TL’nin altında olması ilk koşul olarak göze çarpıyor. Ve aynı haneden yalnızca bir kişiye verilebiliyor. Ve bu kredi için herhangi bir kredi notu ya da gelir belgesi gerekmiyor. Sicile bakılmıyor, geri ödeme yapılabilecek mi diye bakılmıyor sadece ihtiyaç sahibi olmak bu krediyi alabilmek için yeterli bir koşuldur.
Devlet Destekli Krediyi Kimler Alamaz!!
Devlet Destekli Kredi açık takip kaydı olan, açık protestolu senedi olan, açık karşılıksız çeki olan kişiler ne yazık ki yararlanamayacak.
Devlet Destekli Kredi Nedir?
Devlet destekli kredi ziraat Bankası, Halk Bankası ve Vakıfbank’tan başvurulabilen, covid-19 nedeniyle finansal zorluklar yaşayan vatandaşlara verilen krediye bireysel temel ihtiyaç kredisi denmektedir. 6 ay ertelemeli şekilde ve 36 aya varan vadelerle alınabilmektedir. Maksimum alınabilecek tutar 10.000TL olarak belirlenmiştir. Ayrıca aylık faiz oranı %49’dur.
Devlet Destekli Kredi Başvurusu Onaylananlar Ne Yapmalı?
Başvurduktan sonra, başvuran kişiler SMS yoluyla olumlu veya olumsuz olarak bilgilendirilmektedir. Olumlu yanıt almış tüketiciler bankaların mobil uygulamaları üzerinden kredilerini aktif hale getirebiliyorlar. Uygulamaya girildikten sonra “İhtiyaç Kredisi” seçeceğine tıklayıp açılan sayfadan “Temel destek ihtiyaç kredisi “ seçeneği seçildikten sonra talep edilen miktar ve vade belirlenmesi gerekiyor. İşlemler tamamlandıktan sonra ise olumlu veya olumsuz geri dönüş mutlaka yapılıyor. Olumlu geri dönüş yapıldıktan sonra telefon aracılığıyla ya da mobil uygulama üzerinden kredi aktif edilebiliyor.
Devlet Destekli Kredilerin Geri Ödemeleri Nasıl Yapılır?
Devlet Destekli kredi 5.000 TL kredi alan vatandaşlar için, ilk 6 ay geri ödeme olmayacak. 6 aylık süre sonrasında ise 30 ay boyunca 188TL olarak geri ödenmeye başlanacak. 7.500 TL kredi alan vatandaşlar için ise, yine ilk 6 ay geri ödeme olmayacak. Bu süre sonunda ise 30 ay boyunca 282TL olarak ödenecek. 10.000 TL kredi talebinde bulunan vatandaşlar için ise yine tabii ki ilk 6 ay geri ödeme yok. 30 ay boyunca ise 376 TL olarak geri ödeyecekler.
Vakıfbank Devlet Destekli Kredi Başvurusu Nasıl Yapılır?
Devlet Destekli Kredi öncelikle cep telefonu işe başvuru yapılabiliyor. SMS üzerinden aralarında boşluk bırakarak DESTEK TCKİMLİK ve HANEGELİRİ yazıp 5724’e gönderildiğinde kredi talebi alınmış oluyor. Başvuru olumlu bulunursa eğer bilgilendirme yapılıyor ve yine çağrı merkezi ya da mobil uygulama üzerinden hesaba aktarılabiliyor. Başvuru olumsuz olursa yine de bilgilendirme yapılıyor. Ve eşlerden yalnızca bir tanesi krediyi alabiliyor.
Ziraat Bankası Devlet Destekli Kredi Başvurusu Nasıl Yapılır?
Devlet Destekli kredi için 4747’ye “Bireysel temel ihtiyaç kredisi” yazıp gönderilmesi gerekiyor. Ya da tabii ki Ziraat Bankası web sitesi üzerinden de bu işlem yapılabiliyor. Olumlu ve olumsuz bilgilendirme yine SMS yoluyla yapılıyor.
Halk bankası Devlet Destekli Kredi Başvurusu Nasıl Yapılır?
Devlet Destekli kredi Halkbank aranılarak sesli diyalog sistemiyle işlemler menüsünde 2 numaradan Bireysel Temel İhtiyaç Destek Kredisi seçilerek başvuruda bulunabiliyor. Halkbank mobil şubesine giriş yaparak, kredi başvuru türünü seçip sonrasında ise tüketici kredisini seçerek oradan da Bireysel Temel İhtiyaç Kredisini seçerek başvuruda bulunulabiliyor. Olumlu olumsuz geri bilgilendirme SMS yoluyla yapılıyor.
İhtiyaç Kredisi Çekmek İçin Kredi Notu Kaç Olmalı?
Devlet destekli ihtiyaç kredisi çekebilmek için öncelikle bakılan kriter sanılanın aksine maaş değil kredi notudur. Kredi notu kişinin kredi geçmişini anlatır. Kredi notu uygunsa ve eğer ilk defa kredi çekilecekse önce düşük meblağlardan başlanıyor, en düşük meblağ olarak kredi çekmek isteyen kişinin maaşının yarısı kadar belirleniyor. Sorunsuz bir şekilde ihtiyaç kredisi çekmek için kredi notunun kaç olması gerektiği çok sık karşılaşılan bir sorudur. Fakat bu soruyu cevaplandırmak için başvurunun yapılmış olduğu banka, kredi tutarı ve gelir durumunu bilmek gerekir.
KREDİ NOTU NEDİR?
Devlet destekli kredide kredi notu bankaların kredi vermesi için en önemli husustur. 1955 yılında, ülkemizde lider 9 bankanın kurduğu ve şu anda yüzden fazla üyesinin bulunduğu Türkiye’nin tek kredi bürosu Kredi Kayıt Bürosu’dur. Buradaki bankalar arasında müşteri verileri paylaşılır. Ve KBB veri tabanında toplanır. Ve bu toplanan verilerle belli bir kredi notu puanlama sistemi oluşturulmuştur.
Kredi Notu Risk Değerleri Nedir?
Kredi notunun uygun olması demek sizin bu krediyi rahatça geri ödeyebilmeniz anlamına gelmektedir. Kredi notu 0 ile 1900 arasında sınıflandırılıyor. Kredi notunuz 0’dan ne kadar uzak ise kredi alma şansı bir o kadar artıyor. 0-699 arası en riskli olandır bu kategorideyseniz kredi çıkması ne yazık ki mümkün değil. Bunun nedeni ise daha önce çalışılmış bankalarla yaşanmış gecikmelerdir. 700-1099 arası orta riskli olan kategoridir. Kredi alınabilmesi için ipotek veya kefil gereklidir. 1100-1499 arası az risklidir, büyük olasılıkla kredi alabilir ancak duruma göre kefilde istenebilir. 1500-1699 arası iyidir ve kredi alması en muhtemel gruptur, bankalar kefil de talep etmez. 1700-1900 arası çok iyidir, en rahat kefil alabilecek gruptur ancak bu puanlamaya ulaşmak bir hayli zordur. Eğer riskli gruptaysanız öncelikle kredi notunuzu yükseltmeniz gerekmektedir.
Kredi Notumu Nasıl Öğrenebilirim?
Kredi Kayıt Bürosu’na bağlı bir kurum olan Findeks’ten ya da bankalar üzerinden ücret karşılığında öğrenilebilir. Kredi talepleri bu şekilde şekillendirilmelidir.
Aynı zamanda uzmanlar kredi uzman destek finans raporu alarak tüm finans geçmişinizi, limitlerinizi, Kredi risk durumunuzu ve kredi skorunuzu öğrenebilirsiniz.
Kredi Notu Nasıl Yükselir?
Kredi puanı oluşturulurken bir çok ve göz önünde bulundurulur. Borçluluk durumu, aylık gelir, kredi kartı ödeme düzeni, otomatik ödeme talimatları, kredi kullanım yoğunluğu ve ödeme periyodu gibi bir çok etken vardır. En büyük etken ödeme düzeni olduğu için, ihtiyaç kredisi almak isteyen biri önce ödemelerini düzene sokmalıdır. Normalde kredi notları 1-6 ay arasında yükseltilebilir. Ancak kara listeye düşünmüşse bu süre maalesef 2 yıla kadar çıkacaktır. Normalde kredi notu 500-800 olan biri ödemelerini düzenli yaptığında bir ayda 200 puana kadar kredi notu alabilir. Ayrıca yüksek limitli kredi kartları kredi notunu düşürür.
En Kolay İhtiyaç Kredisi Veren Bankalar!!
Kolay ihtiyaç kredisi almanın en güzel yanı evrak, kefil talep edilmemesidir. Ve süreçlerin tamamen online işlemesi de güzel bir kriterdir. CEPTETEB ve Enpara.com bu kriterlere en iyi şekilde uyarken bir diğer seçenek ise ING Bank E- Kredi seçeneğidir ancak değerlendirmelere göre evrak talep edilebiliyor. Pandemi süreciyle ise temel ihtiyaç kredisi almak ve işlemleri internet üzerinden halletmek daha da kolaylaştı. Ziraat Bank, Halkbank ve Vakıfbank tarafından hane geliri aylık 5.000 TL’nin altında olan kişilere 6 ay ödemesiz 36 ay vade seçeneğiyle verilebiliyor.
Krediye Kefil Olmayı Düşünenlerin Dikkatine
Beklenmedik anlarda ortaya çıkan ihtiyaçlar için başvurulan acil kredi ya da anında kredi hizmetleri, evraksız ve kolay prosedürlerden oluşabilmekte. Fakat bunun aksine herhangi bir mülk sahibi olabilmek için yapılan taşıt kredisi veya konut kredisi gibi bankalardan yüklü miktarların talep edildiği kredilerde teminat şartı aranmakta.
Krediye kefil olma eylemi ise kredi başvurusu yapan kişilerin, taksitleri ödememesi durumunda kredi borcunun başka biri tarafından kapatılacağını beyan etmesidir. Bu beyana dair detaylar ise Borçlar Kanunu düzenlemesinde yer alan kefalet sözleşmesinde belirtilmektedir. Bankalara kredi başvurusu esnasında bildirilen ve kefil olan kişinin de onayı ile kabul edilen bu durumda her iki tarafa da farklı sorumluluklar yüklenmektedir. Peki, krediye kefil olmak ne gibi durumlarda karşımıza çıkar? Kefil olarak gösterilen kişilerin ileride borç kapatma kredisi, emekli kredisi ya da ev kredisi gibi başvurularda bulunmaları mümkün müdür? İçeriğimizde yer alan tüm bu bilgilere ulaşmak yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.
Krediye kefil olma durumu ne zaman gereklidir?
Bankalara borcu bulunan, geliri yetersiz görünen ya da yüklü miktarda kredi talep eden kişilerden herhangi bir ipotek ya da kefil göstermesi istenmektedir. Bu faktör aynı zamanda daha öncesinde hiç kredi başvurusunda bulunmamış kişiler için de geçerlidir. Çünkü bankalar ödemelerin yapılacağına dair bir güvence göremez ve kendilerini garantiye almak isterler.
Devlet Destekli Kredi Almanın Yolları
Devlet Destekli Krediye kefil olma durumu aslında oldukça riskli bir karardır. Bunun sebebi ise kredi sahibinin borcuna sadık kalmaması durumunda uygulanacak yasal prosedürlere kefil kişisinin de tabi tutulacak olmasıdır. Bankalar genellikle kredi notu düşük ya da yetersiz gelire sahip tüketicilerden bu şartı istedikleri için alınan sorumluluğun derecesi yüksektir.
Kredi İçin Kefil Bulmak
Taşıt kredisi, ev kredisi ya da farklı ihtiyaçlara yönelik kefillik 2 şekilde uygulanmaktadır. Bunlardan ilk Adi Kefil sözleşmesi doğrultusunda gerçekleşir. Söz konusu sözleşmeye göre kredi borcu ilk önce krediyi alan kişiden temin edilir ve yasal takip onun adına başlar. Eğer bu süreç olumsuz sonuçlanır ise kefil olan kişinin sorumluluk devreye girer. İkinci kefalet sözleşmesi ise Müteselsil Kefil sözleşmesidir. Böyle durumlarda kredi alınan banka kurumu, kredi borcunu öncelikle kimden tahsil edeceğine kendisi karar verebilir. Eğer başvuru sahibi ödemeye dair umut vadetmiyorsa bu durumda kefil, yasal takipten ilk etkilenecek kişi olacaktır. Fakat eğer kredi sahibi taksitleri düzenle öder ve borcuna sadık kalırsa, krediye kefil olma durumu kişileri olumsuz etkilemez, gelecek kredi başvurularında herhangi bir engel teşkil etmez.
Kefil olacak kişide aranan şartlar nelerdir?
Birçok insan krediye kefil olma durumunun her zaman için kendilerine bağlı olduğunu düşünebilirler. Fakat kişi, güvendiği bir yakınına yardımcı olmak adına kefalet eylemini kabul etse dahi banka tarafından aranan şartları karşılaması gerekmektedir. Bu şartların arasında kişilerin iyi bir kredi sicili ve kredi notuna sahip olması yer alır. Ayrıca aylık gelir düzeyi de kefillik için önemlidir. Bazı bankalar bu hususta esnek davranabilmekle birlikte genellikle kefil olanların başvuru sahipleri ile aynı il sınırları içerisinde ikamet etmesi beklenir.
Devlet Destekli Kredide Kefil
Tüm bu şartları yerine getiren kişiler krediye kefil olma durumunu ve belirlenen sorumlulukları yazılı bir sözleşme dahilinde resmi olarak kabul ederler. Ayrıca bu sözleşmede kredinin yüzde kaçına kefalet edildiği ve eğer mevcutsa kişisel şartlar da açıkça belirtilmelidir.
Uzmanlar kredi borçsuz günler diler.
Kredi Başvurusu
[iphorm id = “2” isim = “hızlı kredi”]