Kredi Borcu Ödenmezse Ne Olur ? Yeni Bir Kredi İhtiyacında Karşımıza Çıkan Sorunlar !! Kredi Borcu Ödenmezse Ne Olur
Yeni Bir Krediye İhtiyacınız varsa kredi başvuru formundan, uzmanlarımıza ulaşabilirsiniz.
KREDİ BAŞVURUSU
[iphorm id = “2” name = “hızlı kredi”]
Kredi Borcu Ödenmezse Ne Olur banka kurumları tarafından sunulan kredi türleri, nakit ihtiyacı duyan müşterilere destek amaçlı oluşturulmuş işlemlerdir. Fakat konut kredisi ya da taşıt kredisi gibi uzun vadeli kredilere ek olarak acil kredi ya da kampanyalı kredi başvurusunda bulunulduğunda tüm borçlar üst üste gelerek maddi problemlere sebep olabilmektedir.
Beklenmedik durumlar karşısında kredi taksitlerinin aksaması ise söz konusu ödemeye gecikme faizi uygulanmasına ve daha da kötüsü yasal takip başlamasına yol açabilir. Kanunlara ek olarak kendi inisiyatiflerini de kullanan bankalar, mevcut prosedürleri takip ederek kişilere ihtarda bulunur ve sonrasında haciz işlemine başvurabilirler. Eğer siz de kredi borcu ödenmezse ne olur? Endişesi duyuyor ve aklınızdaki sorulara cevap arıyorsanız, Uzmanlar Kredi olarak hazırladığımız bu yazımızda tüm cevaplara ulaşmanız mümkün.
Kredi Borcu Yasal Takip Süreci Nasıl İşler?
Kredi Borcu Ödenmezse Ne Olur?
Kredi borcu ödenmezse ne olur sorusunun birden fazla yanıtı bulunmaktadır. Bu yanıtlar hem ödemenin ne kadar geciktiğine hem de kişinin banka ile arasındaki iletişim kalitesine bağlıdır. Acil kredi, eğitim kredisi, ev kredisi ya da farklı ihtiyaç kredileri fark etmeksizin 2 ay süre ile ödenmeyen borçlar sonucunda bankalar kişilere ihtarname gönderme hakkına sahiptir. Ödemenin gerçekleşmesi için tanınan ekstra 30 günlük süre sonucunda hala taksitler gecikmeye devam ediyor ise de tüketici ve mevcutsa kefil hakkında hukuki süreç başlar. Yani, kredi borcu ödenmezse ne olur diye düşünen kişiler için gecikme süresi 90 gün ve üzeri ise yasal takip oldukça mümkündür. Borç kapatma kredisi ya da farklı seçenekler ile borcunu ödemeyen kişiler hakkında başlatılan icra işleminin detayları ise şu şekildedir;
- Kredi borcu için eşyalara haciz; Kredi borcu ödenmezse yapılacak ilk işlem banka sisteminde kayıtlı ikametgâh adresine bir ihtarname göndermek olur. Bunun işe yaramadığı durumlarda ise aynı konutta bulunan eşyalara haciz gelebilir. Fakat bu konu sanıldığı kadar basit değildir. Özellikle günlük hayatta kullanılması şart olan buzdolabı, çamaşır makinası, koltuk ya da yatak gibi öncelikli eşyalar prosedüre dahil edilmez. Fakat bu nesnelerden ikincisi ve lüks kategorisine giren eşyalar, icra işleminin uygulandığı alanlar olacaktır.
- Kredi borcu için maaşa haciz; Ödenmeyen kredi borçları için birçok kişi maaşa haciz gelmeyeceğini düşünse de aslında bu aşama yasal sayılmakta. Bankanın başvurduğu mahkeme eğer maaşa el konmasına karar verirse borçlar için maaşa haciz işlemi başlar. Bu süreçte birden fazla banka alacaklı durumunda ise, maaş için belirli bir sıra oluşturulur. Fakat bu maddede en önemli nokta, kredi borcu ödenmezse maaşın en fazla %25’lik kısmına haciz işlenebilmesidir.
Geciken Ödemeleri Borç Kapatma Kredisi İle Yapmak Mümkün!
Kredi borcunun ödenmemesi her zaman için devamlı bir süreç değildir. Birden fazla kredi başvurusu yapılması durumunda ödeme tarihlerinin çakışması ya da karışıklık yaratması kadar aylık gelirde geçici olarak meydana gelen değişiklikler de bu probleme yol açabilmektedir. Eğer böyle geçici bir durum söz konusu ise, kredi borçları yasal takibe düşmeden kurtarılabilir.
Yüksek kredi notuna sahip tüketiciler için bankalar güncel borçları kapatmaya yönelik borç transfer kredisi seçenekleri oluşturmaktadır. Bu kredi başvurusunda nakit desteği yerine sahip olduğunuz borçları tek bir yere toplayabilir ve taksit miktarlarını düşürebilirsiniz. Böylece kredi siciliniz bozulmadan, borç kapatma kredisi sayesinde maddi kontrolünüzü tekrar sağlayabilirsiniz.
Borçları Tek Yerde Toplama Kredisi – Kredi Borcu Ödenmezse Ne Olur
Kredi Borcu Ödenmezse Ne Olur eğer siz de farklı bankalarda bulunan acil kredi, ihtiyaç kredisi ya da taşıt kredisi gibi ödemelerinizi birleştirmek ve aylık geliriniz doğrultusunda daha ödenebilir taksit imkânlarından yararlanmak istiyorsanız, hangi bankanın borç kapatma kredisi sizin için daha uygun hemen incelemeye başlayabilirsiniz. Ayrıca gereksiz evrak prosedürlerinden kurtularak en uygun faizli krediyi seçmek ve kişiye özel hazırlanmış finans raporunuz doğrultusunda adım atmak istiyorsanız, bizlerle hemen iletişime geçebilir, borçsuz günlere en kısa sürede kavuşabilirsiniz.
Kredi Borcu Yasal Takip Ne Zaman Başlar?
Kredi Borcu Ödenmezse Ne Olur hâlihazırda zaten maddi olarak zorluk çeken birçok vatandaş, Koronavirüs salgını sebebiyle banka kredilerini ödemede daha fazla zorlanmaya başladı. Bu kişiler, farklı borçları kapatmak için yapılan acil kredi başvuruları da ödemelerin düzene sokulmasına yetmeyince “Kredi borcu ne zaman yasal takibe düşer?” diye düşünmekte. Eğer siz de böyle bir problem ile karşı karşıyaysanız ve ev kredisi, taşıt kredisi ya da mevcut farklı ihtiyaç kredisi borcu yasal takip sürecine girmeden ödemenin bir yolunu arıyorsanız, yazımızı dikkatle okumanızı tavsiye ederiz.
Kredi Borcu Yasal Takip Nedir?
Kredi Borcu Ödenmezse Ne Olur
Borç kapatma kredisi, anında kredi ya da diğer tüketici kredisi başvuruları esnasında, tüketici ve banka arasında işlemin tüm detaylarını içeren bir sözleşme imzalanmaktadır. Bu sözleşmede faiz oranları ve vade süresi gibi kredi taksit miktarları ve ödeme süresi de yer alır. Söz konusu Tüketici Kredisi Sözleşmesi Yönetmeliği’nde 18. Sırada yer alan maddede; art arda 2 kredi taksitinin ödenmemesi durumunda banka kurumunun 30 gün süre tanımak şartı ile borcun kapatılmasını talep edebilmektedir. Bu süreç her zaman böyle olmamakla birlikte inisiyatifi tamamen bankaya bırakmıştır.
Türü ne olursa olsun farklı bir anlaşma yapılmadığı takdirde kredi ödemelerinin her ay yapıldığını varsayabiliriz. Bu nedenle 2 taksit ödemeyen bir tüketici borcunu 60 gün geciktirmiş olur. Sonrasında tanınan 1 aylık süre de eklenince, en az 90 günlük bir zamanın ardından hala yapılmayan ödemeler için başlatılan icra sürecine kredi borcu yasal takip adı verilmektedir. Fakat bu sürece gelmeden önce ödemesinde zorlanılan borçlar için borç kapatma kredisi seçeneği olmalı da unutulmamalıdır.
Banka Yasal Takip İçin Ne Zaman İhtar Gönderir?
Yukarıda da belirttiğimiz gibi genel kanun çerçevesinde farklı tüketici kredilerinin 2 kez ödenmemesi, bankaya ihtarname gönderme fırsatı yaratmaktadır. Ayrıca banka, kredi başvurusunun ardından ödenmesi gereken ilk taksitin gecikmesi durumunda da uyarı gönderebilmektedir. Fakat kurum ile olumlu ilişkiler, yüksek kredi notu ya da kişinin zor durumda olması gibi faktörler genellikle bu koşulu zaman zaman esnetebilmektedir. Yine de 2 ya da daha fazla kez kredi borcunuzu geciktirmeniz durumunda tarafınıza gönderilecek ihtar belgesi sonucunda şaşırmamalısınız.
Peki, kredi borcu yasal takip uyarısı için bankalar kişiler ile nasıl iletişim kurmaktadır? Bu noktada kredi başvurusu esnasında beyan edilen iletişim bilgileri büyük önem taşır. Tüketicilerin sunduğu ikamet adresi ve telefon numaraları, önemli işlemler için bankaların kullanacağı ilk yöntemlerdir. Eğer söz konusu kişisel iletişim verileriniz değişir ise bunu banka şubeleri aracılığı ile güncellemeli ve önemli tüm bilgilerden haberdar olmalısınız.
Kredi Borcu Ödenmezse Ne Olur kredi borcunun yasal takibe düşmesinin ardından 30 günlük süre tanınmaktadır. Eğer ödemeler bu süreç içerisinde de gerçekleşmez ise haciz işlemleri başlar. Bu işlem banka için olumlu gözükse de genellikle sonucunda kredi borcunun tamamı tahsis edilemez. Bu nedenle tüketicilerin gerçekleştireceği kredi borcu yapılandırma süreçlerinde kurum ile anlaşmalar sağlanarak yeni koşullar belirlenebilmektedir.
Yasal Takip Sırasında Maaşa Haciz Uygulanabilir Mi?
Kredi Borcu Ödenmezse Ne Olur
Ödenmeyen kredi borcu yasal takip sürecine girdiğinde, finans kurumları avukatları aracılığı ile tüketicilerle iletişime geçmektedir. Borçların devamında da ödenmemesi durumunda ise kayıtlı ev adresi ve maaşa icra işlemi başlayabilir. Eğer kişinin birden fazla kişi ve kuruma borcu varsa ve bu borçların tümü yasal takip aşamasında ise, maaşa gelen haciz sırayla yapılmaktadır. Yani, haciz öncelikle mevcut borçlardan birini kapatacak şekilde uygulanır ve bu tamamlandığında diğer kredi borcu için işlem başlar. Alacaklı sayısı kaç olursa olsun, kredi borcu yasal takip için aylık gelirin maksimum %25’ine haciz uygulanabilir.
Borcu Kapatmak İçin Banka İle Anlaşmak Mümkün Mü?
Kurumlar için kredi borcu yasal takip süreci son adım olarak görülmektedir. Ödeme alabileceğinden umudu kesen banka, yasal yollar ile elinden geldiği kadar zararını kapatmaya çalışır. Fakat bu aşamada lüks olarak sayılmayan birçok eşya haciz uygulamasından muaf tutulduğu için ve genellikle gelirin %25’lik kısmı da borcu karşılamayacağı için kredinin tümü kapatılamaz. Bu nedenle bankanın avukatları anlaşma yoluna sıcak bakmaktadır.
Borç için anlaşma yapılması durumunda genellikle anapara üzerinden bir yapılandırma talebi iletilir. Elbette maddi olarak sıkıntıda olan kişiler bu borcu daha düşük taksit ve daha yüksek vadeler ile ödemek istemektedirler. Belli bir pazarlık payı sonrasında ise banka inisiyatifi sonucu ortak bir paydada buluşulabilmektedir.
Siz de mevcut kredi borçlarınız yasal takibe düşmeden önce bir şeyler yapmak istiyorsanız öncelikle farklı borç kapatma kredisi kampanyaları değerlendirebilir, sonrasında ise Uzmanlar Kredi’nin tecrübeli ekibi ile iletişime geçerek bu zorlu süreci en az riskle atlatabilirsiniz.
Uzmanlar kredi borçsuz günler diler.