Kredi Borcu Avukata Düşerse Ne Olur Diyenlere Uzmanlar Krediden Cevaplar. Kredi Borcu Avukata Düşerse Panik Yok…Borç İcraya Düşmeden Alttaki Formdan Bize Ulaşın
Danışmanlık Almak İsteyenler Formu Doldurabilir.
KREDİ BAŞVURUSU
[iphorm id = “2” name = “hızlı kredi”]
Günümüzde bir çok çeşidiyle krediler nerdeyse herkesin hayatının bir parçası olmuş durumda. Ama her zaman işler düşünüldüğü gibi gitmeyebiliyor. Bankalar ise geri ödeme konusunda son derece katılar. Kredi borcunun iki ay üst üste ödenmediği zaman bankadan öncelikle borcun ödenmesi gerektiğine dair bir uyarı alınıyor. Eğer ki son taksiti 90 gün önce ödediyseniz bu süreçten sonra yasal takip başlıyor. Yani şöyle ki, iki ay üst üste ödeme yapmayan kişiye otuz gün süre tanınıyor. Yine de 90 günlük bir süre var gibi gözükse de tüm inisiyatif bankalarda olduğu için iki ay ödeme yapmadıktan sonra süreci çok iyi takip etmek gerekiyor.
Kredi Borcu Avukata Düşerse İzlenecek Yol
İdari takip süreci içinde borç ödenmemişse ya da yapılandırılmamışsa borcunuz avukata ya da bir varlık şirketine devrediliyor. Avukat aracılığıyla ilerleyen yasal takip süreciyle beraber Merkez Bankası tarafından Kara Liste’ ye alınmış olursunuz. Mahkeme kararları doğrultusunda banka hesaplarınız bloke edilir, maaşınıza haciz gelir ve icra takibi başlatılabilir. Ayrıca Kara Liste’ye girmiş kişilere tekrar kredi verilmesi için borçlarının kapatılmış ve kredi notu sorgulama işlemlerindeki kayıtlarının da silinmiş olması gerekiyor. Yani bu da kara listeye girdikten sonra borçlarınızı kapattığınız sürenin ardından tam 5 yıl geçmesi gerekiyor demek oluyor.
KONUTA, EŞYALARA VEYA MAAŞA HACİZ GELMESİ MÜMKÜN MÜ?
Peki konut ve eşyalara haciz geliyor mu diye sorarsanız ise tabii ki eşya konusu biraz karmaşık olsa da evde ya da ofisteki eşyalarınıza el konulması mümkündür. Bu noktada dikkat edilen şey sadece günlük yaşantınızı devam ettirebileceğiniz, zaruri eşyaların size bırakılmasıdır. Eğer ailenizin evinde yaşıyorsanız ve bu borca kefil oldularsa eğer haciz uygulanabilir. Ancak kefillik durumu yoksa krediyi çeken kişi dışında kimsenin hiçbir nal ya da gayrimenkulüne el konulamaz. Mahkeme tarafından borcunuza karşılık maaşınıza el koyulabilir. Eğer birden fazla bankayla yasal süreciniz başladıysa, bankalar sırayla maaşınıza haciz koyar. Bankalar tüm yasal süreçler uygulandıktan sonra hala borç ödenmiyorsa, ücreti karşılığında varlık yönetim şirketine devredeler.
Varlık Şirketleri Borç Takibi
BDDK tarafından lisanslı olarak hizmet veren bu şirketler 1-2 yıl kadar sürelerde alınamayan borçlar için devreye girerler. Devralma işlemi sonrası artık kredi borcu olan kişiyle banka değil, direkt olarak varlık şirketleri muhatap olurlar. Bu şirketlerin prosedürleri bankalardan farklı olabilir. Bu noktada bir avukattan destek almak gerekir.
ÖDENMEYEN BORCUN FAİZİ ARTAR MI?
Kredi Borcu Avukata Düşerse
Bir diğer önemli konu ise faiz. Geç ödemeler için maksimum faiz oranının yüzde 30 fazlası kadar faiz uygulama hakları yasal olarak mevcut. Yani şöyle hesaplayabiliriz; eğer aylık uygulanan faiz oranı 1 ise, gecikme yaşandıktan sonra 1,30 olacaktır. Ayrıca geciken tüm ödemelerde de kredi notu düşüyor, bu da kredi almanızı zorlaştıran etmenlerden biri.
BORÇ ÖDENMEDİKTEN SONRA NE ZAMAN KEFİLE BAŞVURULUR?
Kredinize kefil olan bir kişi varsa eğer, tüm borçtan sizin kadar sorumlu olduğu için iki aylık ödememenizin ardından verilen 30 günlük süreçte o da haber edilir. Ve bu 30 gün içinde ödeme gerçekleşmez ise kefile de kredi notu düşürme, haciz işlemleri gibi tüm yasal süreçler uygulanır.
BORCUMUZU ÖDEYEMİYORSAK NE YAPMALIYIZ?
Öncelikle bu durumda ne yapılmalı buna bakalım. Kredi notunuz yüksek ise eğer farklı bankalardan borç kapatma kredisi alabilirsiniz. Dağınık olan borçları tek bir bankada toplayıp daha rahat kontrolünü sağlayabilirsiniz. Ancak diğer kredilerde uygulanan tüm faiz ve diğer dezavantajlı prosedürler borç kapatma kredisinde de devam edecektir. 90 günlük sürenin ardından bankalar ödemenin yapılması için ihtar çeker. İhtarnameye rağmen borcu ödemezseniz eğer yasal süreç başlar. Borcunuz avukata düşmüş olur. Bu durumda en iyi seçenek borcu yapılandırmaktır. Bankanızla görüşüp yapılandırma talep ettiğinizde; vadeyi uzatabilir, taksitleri düşürerek ödemeyi kolaylaştırabilirsiniz.
Uzmanlar kredi olarak neler yapıldığı ve neler yapmanız gerekiyor konularında bilgilendirme sağladık. Umarız ki bu olumsuz süreçlerden zarar görmeden çıkmış olursunuz.
Uzmanlar kredi borçsuz günler diler.