İpoteksiz İhtiyaç Kredisi insanlar, çeşitli ihtiyaçlarını karşılayamama durumunda çeşitli finans kaynaklarına başvurmaktadırlar. Bu yöntemlerden en çok kullanılanı da, ipoteksiz ihtiyaç kredisi olmaktadır. Bankalar çeşitli oranlarda ve değişik türde kredi çeşitlerine farklı faiz uygulamaları ile kredi imkânı sağlamaktadır. Günümüzde pek çok insan borçlarını ödemek, düğün yapmak, sağlık giderleri ve okul masraflarını karşılamak amacıyla ihtiyaç kredisi başvurusunda bulunmaktadır. Krediler bireysel türde olabildiği gibi ticari kredi çeşitleri de bulunmaktadır. Her kredi türünde farklı koşullar talep edilmektedir. Büyük miktar tutarlı olan kredi çekimlerinde, bankalar ipotek koşulu öne sürmekte, küçük miktarlı kredilerde bu koşul aranmamaktadır. İpotekli kredilerde gayrimenkul veya araç ipotek edilmekte ve kredi ödemesi bitiminde ipotek kaldırılmaktadır.
İpoteksiz İhtiyaç Kredisi Nedir?
İpoteksiz İhtiyaç Kredisi İpoteksiz kredi çok uzun vadelerde ödenmesi gerekmeyen düşük miktarlı krediler olarak bilinmektedir. Bu kredi türünde bireylerin sigortalı ve düzenli bir aylık gelirlerinin olması, kredi sicilinin iyi durumda olması ve ikamet adresini belgeleyebilir olması yeterli olmaktadır. Genellikle 48 ay vadeye kadar uzatılabilen bu kredi türünde, herhangi bir gayrimenkul ya da araç ipotek edilmemektedir.
İpoteksiz İhtiyaç Kredisi Şartları Nelerdir?
Bankalar kurumsal olarak kendilerini güvence altına alabilmek için, kredi başvurularında bazı hususlarda titiz davranmaktadırlar. Bu nedenle, kredi başvurusunda bulunan kişilerin bu koşulları sağlıyor olması gerekmektedir. Bankaların ihtiyaç kredisi başvuruları esnasında talep ettiği belgeler; gelir belgesi, kredi notunun uygunluğu, nüfus cüzdanı örneği, bordroda “Maaşında haciz yoktur.” ibaresinin bulunması vs. belgeleri talep etmektedir. Bunların yanı sıra kişinin adresini belirleyebilmek adına bazı bankaların herhangi bir fatura örneğini görmek istediği de bilinmektedir. Bunların dışında bankaların talep ettiği yasal zorunluluklar da bulunmaktadır. Bu yasal zorunluluklardan ilki başvuru sahibinin 18 yaşınızı doldurmuş olması şartıdır. Birey, başvuru esnasında mutlaka gelir belgesini sunmak zorundadır. Bu işlem için SGK kaydı bulunma zorunluluğu da vardır. Ticari olarak ihtiyaç kredisi başvurusu yapan bireylerin vergi levhası olduğunu kanıtlaması zorunludur.
İpoteksiz İhtiyaç Kredisi Nasıl Alınır
Bankada kredi için onay alabilmek için, şirket levhasının kâra geçtiği de kanıtlanmalı ve SGK kayıtları son üç ay içinde doldurulmuş olmalıdır. Aksi takdirde süresi dolmuş evraklar kesinlikle kabul edilmemektedir. Birey veya şirket sahipleri, mutlaka bankaya gelir belgesi ile aylık gelirini kanıtlamak ve krediyi düzenli ödeyebileceğinin teminatını vermek zorundadır. Kredi notu olarak bilinen banka ilişkileri geçişinin görüntülenmesi, fatura ödemelerinin düzenliliği, kredi ve kredi kartı ödemelerindeki düzenli durumlar da bankanın istediği nitelikler arasında yer almaktadır. Bazı durumlarda kefil aranmazken, bazı bankalar kredi çekiminde kefil talep etmektedir. Aynı şekilde kefil olacak kişinin de, bankaya aynı güvenceleri sağlamış olması koşullar arasından yer almaktadır. İpoteksiz ihtiyaç kredisi vadeleri yasal olarak 48 ay sınırlanmaktadır, fakat ipotekli kredi çekecek olan bireylerin borçlarını 120 ay vadeye kadar uzayan sürelerde ödemeleri mümkün olabilmektedir.
İpoteksiz İhtiyaç Kredisi İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?
İpoteksiz ihtiyaç kredisi çekebilmek için öncelikle nüfus cüzdanı, pasaport veya ehliyet gerekmektedir. İkametgâh ya da başvuran kişinin adına gelmiş olan son 3 aya ait fatura da istenilen evraklar arasındadır. Kredi çekecek kişinin gelir belgesi olmalıdır. Gelir belgesi ise; özel sektörde çalışanlar veya memurlar için maaş bordrosu şeklinde olmalıdır. Emekli kişiler için ise, emekli maaş hesap cüzdanı yeterli olmaktadır. Bazı bankalar banka sicil geçmişine ilişkin belge de istemektedir.
Uzmanlar Kredi borçsuz günler diler..