Skip to content Skip to footer

Atm 200 TL Verecek Mi ?

ATM 200 TL Verecek Mi? Borçlu Kişilere Bankaların Sağladığı Kolaylıklar Geliyor

Merkez Bankası Ne Diyor ?

ATM’ler 200 TL vermeyeceği açıklaması insanları düşündürüyor.. !!  Uzmanlar kredi, merkez bankasından gelen açıklamalara göre detaylı müthiş bir yazı ile burada karşınızda.

Merkez Bankası bankalara banknotların kupür kompozisyonuyla ilgili bir yazı gönderdi. Bu yazıda enflasyonla mücadele kapsamında 200 TL’lik banknotların ATM’lerden kaldırılması teklif edildi. Bu hareketin sonucunda hedeflenense;
  1. Küçük kupürlü banknotların ulaşılabilirliğinin arttırılması,
  2. Vatandaşın “kolay, hızlı ve kesintisiz. “Alışveriş sağlamasıdır.

Emisyon Politikasının Şekillendirilmesi Ne Demek?

Atm 200 TL Verecek Mi yazısında dikkati en çok çeken “Emisyon politikasının şekillendirilmesi önem arz etmektedir.” şeklinde yazılmış olan kısım oldu. Peki nedir bu emisyon politikası? Öncelikle bilinmesi gerekir ki dolaşımdaki paranın bir diğer adı emisyondur. Yani emisyon hacmi tedavüldeki banknotlar anlamına da gelir. Emisyon hacmini belirleyen en önemli unsur, ekonomideki birimlerin paraya olan talebidir.
 

Borçlu Kişilere Bankaların Sağladığı Kolaylıklar Neler?

 
Merkez Bankasının yazısında vatandaşın alışverişini yapabilmeleri için bu kararın alındığı belirtilmiştir. Peki bu durumdan ne anlamalıyız?
  • Kupürlerin büyümesi demek, satın alma gücünün düşmesi demektir.
  • Satın alma gücünün düşmesiyle beraber enflasyonda artmaktadır.

200 TL’ye Ne Oldu?

 
200 TL, 1 Ocak 2009 tarihinde dolaşıma çıktı. Ocak 2009’da 8,9 milyon olarak tedavüle sokulan 200 TL’den, Ocak 2021’de piyasada 306,5 milyon adet bulunmaktadır. Şu an tedavüldeki paranın yaklaşık %33’ünü 200 TL’lik banknotlar oluşturuyor.
 

Peki 2009’dan Bu Yana Neler Değişti?

  • 2009’da asgari ücret net 527 TL’ydi. Yani yaklaşık 2,6 tane 200 TL demek oluyor.
  • 2021 1 Ocak itibariyle ise asgari ücret net 2.825,90 TL. Yani yaklaşık 14 tane 200 TL yapıyor.

TCMB Enflasyon Hesaplayıcısına Göre;

  • 2021’de 200 TL’ye alınan bir mal sepetinin değeri, 2009’da 63 TL’ye alınabiliyordu.
  • Toplam 12 yılda %219’luk bir değişime tekâmül ediyor.
  • Yıllık enflasyon 2009 yılında 5,93’ken
  • 2020 yılını yıllık 25,15 enflasyonla kapattık.

Enflasyonun Halka Etkisi Nedir?

En basit şekilde açıklamamız gerekirse, paranın değerinin düşmesiyle beraber ortaya çıkan yaşamın pahalılığı diyebiliriz. Enflasyon arttıkça paramız değersizleşmeye, paramız değersizleştikçe yaşam pahalılaşmaya devam ediyor.

ATM 200 TL’lik Banknotun Kaldırılmasına Halkın Tepkisi Ne Oldu?

 
Nakit taşımak özellikle pandemi süreciyle beraber fazlasıyla azaldı. Bunun dışında durum 200 TL’lik banknotlar için biraz daha farklı aslında. 200 TL’lik banknotlar halk tarafından bu zaman kadar birçok espriye konuk oldu. ATM 200 TL çalınabilme ihtimali, bozduramama kaygısı gibi sebeplerle zaten tercih edilmiyordu. Yine de bu banknotların kaldırılması teklifi büyük tepki gördü.
 

Enflasyonu Düşürme Hareketi

 
Bunun enflasyonun düşmesine etki etmeyeceğini düşünen halkta aslında zenginiz hissi verilmeye çalışıldığı algısı oluştu. Tabii bu hareketi destekleyenler de yadsınamayacak derecede çok. ATM 200 TL’lik banknotları bozdurmak zor olduğundan dolayı alışveriş yaparken kolaylık olacağı düşüncesi de hâkim.
 

Enflasyonun Oluşturduğu Finansman Açığı

Enflasyonun ve vatandaşın finansal açığının artmasıyla beraber banka kredilerine talep arttı. Eğer sizde bankalardan finansal destek almak istiyorsanız, bunun için en doğru yerdesiniz. Kredi alırken en önemlisi çok iyi bir kâr zarar hesabı yapmak ve ileriye dönük sağlam hesaplamalar yapabilmektir. Uzmanlar Kredi sizin için tüm hesaplamaları yapar, en hızlı ve en karlı şekilde kredi almanızı sağlar. Hemen başvuru formumuzu doldurun, kredinizi hemen kullanmaya başlayın.

Uzmanlar kredi borçsuz günler diler..

Yorum Yap

0.0/5